top 10

Abbyta pakt aan!

Wordt Abbyta, student sport- en bewegingscoördinator, van het Summa College de ambassadeur van het mbo?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo

Support mij


Deel mijn verhaal

Interview met Abbyta

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Abbyta is de drijvende kracht in zijn klas. Hij is altijd positief en staat klaar voor zijn klasgenoten. Daarnaast werkt hij hard voor school, maar ook om in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Hij haalt niet alleen het beste uit zichzelf, maar zet zich ook in om het beste uit anderen te halen. Bijvoorbeeld door hen mee te nemen in zijn enthousiasme, of door hen aan te spreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid. Hij is heel flexibel en kan goed improviseren. Dat komt van pas als sport- en bewegingscoördinator.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Als 12-jarig jongetje kwam Abbyta met een circusgezelschap vanuit Ethiopië naar Nederland. Hij bleef hier, zonder verblijfsvergunning, zonder familie, en een tijdlang zonder thuis. Het was een periode van knokken en volhouden. Hij stelde zichzelf duidelijke doelen en ging daar vol lef en zelfvertrouwen op af. Een opleiding bij Summa Sport was een van die doelen, maar in eerste instantie werd hij daar niet aangenomen vanwege zijn taalachterstand. Daar liet Abbyta het niet bij zitten. Hij zette alles op alles om toch aan de opleiding te kunnen starten. Inmiddels heeft hij zich van mbo niveau 2 naar het tweede jaar van niveau 4 geknokt geknokt, waar hij mooie resultaten behaalt.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Voor Abbyta is zijn benoeming tot dé Summa Ster van 2018 een droom die uitgekomen is. Hij vindt het fantastisch. Vanaf het begin van het Sterrentraject bij het Summa College droomde hij er al van de ambassadeur van zijn school te worden. De volgende stap is nu ambassadeur worden van het hele mbo. Zoals Abbyta zelf zegt: “Je kunt pas dromen van mogelijkheden als je ziet dat ze bestaan.”

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Abbyta heeft volop ideeën voor het verbeteren van het onderwijs en de voorbereiding van mbo’ers op hun opleiding en op het werkveld. Hij wil heel graag meedenken en –doen. Bij toekomstige studenten moet er volgens hem meer aandacht worden besteed aan de beeldvorming van een opleiding. Nog te vaak haken studenten in of na het eerste jaar af omdat een opleiding toch niet blijkt te zijn wat ze ervan verwachtten, volgens Abbyta. Studenten die klaar zijn met hun opleiding en aan de slag willen, zouden beter voorbereid moeten zijn op hoe zij een passende baan kunnen vinden, hoe ze zich kunnen presenteren en hoe ze een goed cv opstellen.

Zelf zou hij in de toekomst graag een bedrijf starten waarbij mensen van allerlei doelgroepen door middel van innovatieve spellen sportief bezig zijn, bijvoorbeeld door middel van evenementen.

Abbyta: "Sinds ik in Nederland ben, kan ik bouwen aan mijn toekomst. Doelen bereiken betekent doorzetten. Dat is ook wat ik anderen wil meegeven: Werk hard voor wat je wilt en wees blij met wat je hebt. Als je doorzet, kun je veel meer bereiken dan je zelf denkt. Excuses will always be there for you, opportunity won’t."

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Abbyta is niet door zijn stagebegeleider, maar vanuit Summa Sport (een van de scholen van het Summa College in Eindhoven) aangemeld als Summa Ster. Hij heeft een leerzaam traject met workshops doorlopen met de andere Summa Sterren. Uit alle presentaties voor de jury is Abbyta gekozen als dé Summa Ster 2018.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Abbyta loopt stage bij Eindhoven Sport. Hij is niet door zijn stagebedrijf, maar door zijn school aangemeld als Summa Ster. Natuurlijk vindt ook zijn stagebegeleidster het mooi dat Abbyta dit bereikt heeft. “Abbyta is heel gedreven en als ‘ie ergens voor gaat, gaat ‘ie er 100 procent voor. Hij heeft moeten knokken voor wat hij nu heeft en waar hij nu staat en daarom gun ik het hem heel erg dat hij genomineerd is”, zegt zijn stagebegeleidster Tamaida.

School: Summa College
Adres:
Postbus 6101
5600 HC Eindhoven
Telefoon:
040 2694000Leerbedrijf:
Abbyta Gebremariame
Abbyta Gebremariame

Abbyta GebremariameBekijk alle ambassadeurs 2018