Ahmad Alloush
Aantal stemmen

Geef me je stem en
je hoort van me

Ik ben Ahmad Alloush, student Entreeopleiding assistent logistiek aan Gilde Opleidingen

Anderhalf jaar geleden vluchtte ik uit Syrië. Nu spreek ik de Nederlandse taal en werk keihard om chirurg te worden. Naast mijn studie doe ik vrijwilligerswerk. Ik wil helpen en inspireren.

Word ik de Landelijke Mbo Ambassadeur? Jij bepaalt!

Promotie

Ahmad Alloush

Deel mijn verhaalAhmad Alloush

Print mijn poster

Download poster


Interview met Ahmad

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Geloof in jezelf en grijp de kansen die op je pad komen. Als íemand dit levensmotto onder jongeren in het mbo mag uitdragen, dan is het Ahmad Alloush. Hij geeft hoop aan jongeren die het moeilijk hebben of op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld. Ahmad laat zien dat je ondanks de vele tegenslagen het leven een positieve wending kunt geven.

Stel je voor. Je bent vastbesloten om arts te worden en staat op het punt je examen van de middelbare school te doen als de bommen inslaan op je stad. Het examenlokaal is onbereikbaar, je huis ligt midden in de vuurlinie. Om te overleven, is er maar één oplossing: vluchten met je familie, en wel zo snel mogelijk. Weg droom, weg toekomst, zou je denken. Maar niet voor Ahmad Alloush.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

De burgeroorlog in Syrië raakte hem tot in zijn ziel, maar kreeg hem niet klein. Bij zijn vlucht uit Idlib in 2013 nam Ahmad immers zijn talent en doorzettingsvermogen mee. Bijna twee jaar bivakkeerde hij met zijn ouders, broertjes en zusjes in Turkije, in november 2015 vond het gezin asiel in Nederland.

In amper drie maanden leerde de Arabisch geschoolde student de Nederlandse taal en gebruiken. Zó snel dat hij vorig jaar mocht starten met de mbo-entreeopleiding Assistent logistiek. Samen met 11 andere jonge vluchtelingen neemt Ahmad deel aan Talent in Bedrijf, een duaal traject dat anderstalige nieuwkomers persoonlijk en met heel veel aandacht en gevoel voorbereidt op de beroepspraktijk. Ahmad is het gezicht van deze groep kanjers. Een enorm slimme, nieuwsgierige en sociale jongen. En een rekenwonder. Buiten de lessen om helpt hij zijn klasgenoten die moeite hebben met rekenen.”

Ook buiten schooltijd toont Ahmad zich een modelburger. Om zijn familie financieel te ondersteunen, werkt hij in een supermarkt. Daarnaast leidt hij als vrijwilliger bezoekers door het Wereldpaviljoen in Steyl. “Ik wil zoveel mogelijk in contact komen met mensen en met de Nederlandse taal en cultuur. Hoe sneller ik inburger, hoe sneller ik mijn droom kan waarmaken.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Negentien jaar oud en de koffer gevuld met oorlogservaringen werd hij in mei uitgeroepen tot TopTalent van Gilde Opleidingen. “Ik keek naar het scherm en dacht: Mijn god, is dat míjn foto? Ik wilde zoveel mensen bedanken die me hebben geholpen, maar ik kon niet meer praten. Het was even teveel.”

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Twee dagen in de week loopt het TopTalent stage op de logistieke afdeling van VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Een bewuste keuze. “Omdat ik chirurg wil worden, wil ik zoveel mogelijk meekrijgen van het ziekenhuis.” Zijn ogen stralen. “Mijn stagebegeleider heeft nu een geweldige verrassing voor mij geregeld. Binnenkort mag ik een hele dag meelopen op de operatiekamer van het ziekenhuis.”

Na de zomervakantie neemt Ahmad Alloush de volgende stap op de ladder richting zijn eindbestemming. Hij begint met de mbo-opleiding Zorg bij Gilde Opleidingen. Als arts wil hij naar zijn vaderland om daar de getroffen landgenoten te helpen in de medische zorg en het land mede op te bouwen.

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Zijn stagebegeleider typeert hem als ‘nieuwsgierig’ en ‘enorm gedisciplineerd’. Ahmad mag dan misschien verlegen zijn, hij gaat geen uitdaging uit de weg en laat zien wat hij allemaal in huis heeft.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

"Ahmad pikt alles snel op en doet zijn werk voortreffelijk. Zijn Nederlands is bovendien heel goed, zeker als je bedenkt dat hij pas relatief kort in ons land is", vertelt zijn stagebeleider. "Het is een pareltje, dat heel goed in ons team past."

School: Gilde Opleidingen
Adres:
Postbus 1094
6040 KB Roermond
Telefoon:
(088) 468 2000
Leerbedrijf: VieCuri
Ahmad wint TopTalent Gilde Opleidingen
Ahmad wint TopTalent Gilde Opleidingen

Reacties (11)