Dewi verdient het om Uitblinker van het Jaar te zijn, omdat zij de durf heeft gehad om uit haar vertrouwde Friese omgeving te stappen en zich te laten onderdompelen in de Indonesische cultuur. Zij voelde zich verbonden met de situatie van kansarme jongeren aldaar. Dit medeleven heeft zij kunnen delen met haar klasgenoten en ze heeft deze betrokkenheid omgezet in een concreet plan. Dit plan komt ten goede aan een kansrijk vooruitzicht voor haar leeftijdgenoten aan de andere kant van de wereld.
Dewi Deinum liep stage in een tehuis in Indonesië, Tondano (Noord-Sulawesi). Opdracht was om een materiaalkast voor sportspullen te maken. Eenmaal daar dacht Dewi met haar medestaigiars: "Kunnen we niet meer doen?". De kinderen in het tehuis hebben een perspectief nodig in hun leven. Ze willen wel een opleiding doen, maar hebben daar geen geld voor. Daar bedachten Dewi, Janneke en Amber iets voor: via sponsoring kunnen nu drie jongeren een opleiding tot sportleraar volgen. En lesgeven in het tehuis. Een structurele verbetering van het leven voor zowel de drie jongeren als voor de kinderen in het tehuis.
Ik vind het een grote eer om het Friesland College te vertegenwoordigen tijdens het Uitblinkersgala. Ik zie het als een uitdaging voor mezelf en vind het fantastisch om mijn project te mogen promoten.
Op19 juli hoor ik of ik ben aangenomen voor mijn vervolgstudie Sociaal Pedagogisch Hulpverlenen in Groningen. Als bewegingsagoog heb ik ervaren hoe fijn het is om iets voor een ander te betekenen. Hier wil ik in verder gaan, maar dan zonder het stukje sport erbij. Als ik niet word aangenomen voor deze studie, ga ik een jaar op reis. Ontdekken dat er grote verschillen op deze wereld zijn, opent je ogen en maakt dat ik me heel "rijk"voel.
Gerard Draaisma (Stichting Amurang): Als stagebegeleider ben ik supertrots dat studenten als Dewi (en Denise vorig jaar), ook na afloop van de stageperiode nog zo maatschappelijk verbonden zijn. Ik heb gezien wat de totaal andere levensomstandigheden met Dewi en andere stagiairs gedaan heeft en hoe ze dat daadwerkelijk hebben weten om te zetten naar een concreet hulpprogramma, waarmee ze het verschil kunnen maken voor deze kansarme jongeren!
Als tweede deelneemster aan de uitblinkersfinale vanuit het Creaproject Amurang, die gekozen heeft voor een buitenlandse hulponderneming, kan zij het imago van het mbo-onderwijs verbreden
door het uitstekende verhaal. Dewi is hiermee een zeer gemotiveerde ambassadrice!
Als non-profitorganisatie zijn wij enorm bevoorrecht om met maatschappelijk betrokken stagiairs te kunnen werken. Stagiairs die kansen zien om zelf een steentje bij te dragen en mee te helpen aan het welzijn en de gezondheid van kinderen en jongeren in Amurang en Tondano op het eiland Sulawesi, Indonesië. Dewi Deinum een aanpakker met een grote mate van professionaliteit. Dewi wist als stagiair wat er van haar verwacht werd en heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.
Dewi Deinum liep stage in een tehuis in Indonesië, Tondano (Noord-Sulawesi). Opdracht was om een materiaalkast voor sportspullen te maken. Eenmaal daar dacht Dewi met haar medestaigiars Janneke en Amber: "Kunnen we niet meer doen?". De kinderen in het tehuis hebben een perspectief nodig in hun leven. Ze willen wel een opleiding doen, maar hebben daar geen geld voor. Daar bedachten Dewi, Janneke en Amber iets voor: via sponsoring kunnen nu drie jongeren een opleiding tot sportleraar volgen. En lesgeven in het tehuis. Een structurele verbetering van het leven voor zowel de drie jongeren als voor de kinderen in het tehuis.
Dewi heeft met Janneke van der Meer en Amber Bethlehem stage gelopen in Indonesië.De drie studentes van het CIOS zorgden ervoor dat kansarme kinderen en jongeren in een tehuis in het Indonesische Tondano kunnen sporten én drie jongeren – met sponsoring van het FC – een opleiding kunnen volgen tot sportleraar.