Veiligheid meer dan brandoefening

Wij studenten kennen allemaal het standaardpraatje aan het begin van het schooljaar; over de brandveiligheid, evacuatieroutes en noodzaak onder een tafel te kruipen bij een aardbeving. Maar laten we even eerlijk zijn…hoeveel aandacht besteden we hier nu werkelijk aan?

Puur uit fatsoen luister je natuurlijk naar het verhaal dat de leraar, goedbedoeld, en met veel ‘plezier’ staat te vertellen. En braaf neem je deel aan de jaarlijkse brandoefening; waarbij je midden in de winter, zonder jas het gebouw moet verlaten. Om gezamenlijk te vernikkelen op de parkeerplaats en anderhalf uur later als makke schaapjes het gebouw weer betreedt.

Allemaal leuk en aardig die veiligheidsoefeningen, maar wij als studenten vinden het maar niks. Zodra de leraar zijn verhaal begint over mogelijke rampscenario’s is het eerste wat je denkt: Ja hoor, wanneer gebeurt er nu zoiets? En na de negende brandoefeningen ken je het trucje wel en zie je het nut er niet meer van in.
Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is veiligheid op school een belangrijk punt. Maar veiligheid is meer dan een brandoefening. Hoe zit het met de sociale aspecten van veiligheid? Moeten we er automatisch vanuit gaan dat studenten elkaar in de gaten houden en het snel in de gaten hebben als iemand zich vreemd gedraagt? Of vraagt sociale controle net wat meer aandacht?

Afgelopen week las ik een stuk in de krant over een steekpartij op een middelbare school in Voorburg. Iedereen zal het met me eens zijn dat dit natuurlijk nooit had mogen gebeuren. Waarom neem je een mes mee naar school? Voel je je bedreigd of word je gepest ? Hebben leraren en medeleerlingen niks gemerkt ? En ik vraag me opeens af: stel dat ik zou merken dat er iets speelt op school, bij wie kan ik mijn verhaal dan kwijt? Heel eerlijk gezegd weet ik het niet.

Raar eigenlijk dat we wel op de hoogte zijn van het evacuatieplan en de locatie van de brandblusser, maar niet van zulke zaken. Dit zijn dingen die vaak worden weggelaten maar toch zeker even belangrijk zijn als het gaat om de veiligheid op school. Scholen mogen hier wat mij betreft meer aandacht aan besteden en een krachtig standpunt innemen.
Link naar het artikel

Dennis van Tienen
Ambassadeur Ditismbo