Ik volg de opleiding Tuin, Park en Landschap.
Tuinieren begon voor mij als een hobby in de grote achtertuin van mijn grootouders. De grond is daar enorm voedselrijk. Ongewenste kruiden en bomen namen de tuin over, de haag groeide over de stoep en de plantenbak was leeg. Daar moest verandering in komen vond ik. Altijd als ik bij hen was, was ik meer in hun tuin te vinden dan in het huis. Onze hond Luna vond het ook prachtig. Steeds rende ze achter de takken en het onkruid aan die ik op een hoopje gooide.
Ik kwam naar het Clusius College om meer te leren hoe de natuur in elkaar zit en hoe we die vervolgens op kleine schaal zouden kunnen verbeteren bij mensen in de tuin. Ook werken we op het Clusius College met projecten. Zo moet je alle informatie die je in een periode hebt geleerd samenvoegen tot één werkstuk. Ik probeer ook altijd mijn beste beentje voor te zetten en actief mee te doen in de les.
Niets kan mij gelukkiger maken dan een dagje in de buitenlucht. Ik ben ermee geboren, het groen zit in mijn bloed!
Naast dat ik zelf al vroeg ben begonnen in tuinen, is mijn kennis en ervaring pas echt begonnen toen ik de opleiding Tuin, Park & Landschap ben gaan volgen. Op school leer ik vooral veel theorie over bepaalde handelingen en machines. Soms gaan we dit ook in de praktijk oefenen. Zo hebben we het uitzetten en straten geoefend in onze grote zandbak. Ook zijn we bijvoorbeeld naar het Twiske gegaan om daar wat bomen te vellen met de motorkettingzaag.
Daarnaast krijgen wij ook plantenkennis. Hier leer je voornamelijk de namen van de planten en welke eigenschappen zij hebben. Daarop geeft onze docent meestal een project wat te maken heeft het met die planten. We moeten dan vaak een tuin ontwerpen en rekening houden met verschillende kwesties, zoals: ligt de tuin op het noorden, oosten, zuiden of westen, welke grond er zit en of dat je rekening moet houden met andere omgevingsfactoren.
Op stage ga ik daadwerkelijk de tuinen in, zowel van bedrijven als particulieren. Hier leer je vooral wanneer je planten moet snoeien, welke oplossingen er zijn als je een foutje maakt en de handigheidjes van het vak omdat je echt een hele dag in de praktijk bezig bent. En heel soms ontdek je dat wat je op school hebt geleerd, toch niet zo handig blijkt te zijn in de praktijk 😉.
Zodra ik er klaar voor ben, hoop ik een eigen bedrijfje op te kunnen starten. Dat is wel één van mijn grootste dromen.
Zelf ben ik een gedreven dame met veel hobby’s en interesses. Ook onderneem ik veel zoals: werken in de supermarkt, mijn eigen kleine honden uitlaat/oppas service, ben ik vrijwilliger bij het Young Fire and Rescue Team en heb ik een paar klanten waarbij ik als hovenier de tuin onderhoud. Je kunt dus wel zeggen dat ik een echte aanpakker en doorzetter ben.
Naast dat ik als ambassadeur tijdens dit programma mijn beste beentje voor zet, kijk ik er ook erg naar uit om de andere ambassadeurs te ontmoeten en met ze samen te mogen werken aan een beter mbo. De mensen die afstuderen aan het mbo zijn de mensen die we nodig hebben in de sectoren waarin op dit moment grote tekorten plaatsvinden, hier zou ik samen met de andere ambassadeurs graag een oplossing voor willen vinden.
Ten eerste is het natuurlijk een hele eer die naam te mogen dragen, maar het belangrijkste is dat ik graag help bij het verbeteren van het mbo. Veel studenten kiezen op dit moment eerder voor een hbo-diploma. De economie en welvaart van het land gaat er onderdoor, doordat er grote personeel tekorten in sectoren ontstaan waarbij een mbo-diploma een vereiste is.
Naast dat ik het mbo ermee zou kunnen helpen, zitten er voor mij ook een aantal voordelen aan voor mijn toekomst. Mijn netwerk breidt zich uit en ik ga veel leren in het proces. Dit heeft weer zijn voordelen voor mijn toekomst, dat zou dus de perfecte kans zijn.
Ik ben een echte knuffelbeer.