Amy pakt aan!


Support mij


Deel mijn verhaal

Interview met Amy

Welke opleiding volgt de ambassadeur?

Ik volg de opleiding Tuin, Park en landschap, Niveau 4 op het Clusius College in Hoorn. Hier word ik opgeleid om uiteindelijk als professionele hovenier in de tuinen van klanten te staan.

Wat is haar/zijn motivatie om voor deze opleiding te kiezen?

Tuinieren begon voor mij als een hobby in de grote achtertuin van mijn grootouders. De grond is daar enorm voedselrijk. Ongewenste kruiden en bomen namen de tuin over, de haag groeide over de stoep en de plantenbak was leeg. Daar moest verandering in komen, vond ik. Altijd als ik bij hun was, was ik ook meer in hun tuin te vinden dan in het huis. Onze hond Luna vond het ook maar prachtig. Steeds rende ze dan achter de takken en onkruiden aan die ik op een hoopje gooien.

Ik hou al zo lang die tuin bij dat ik niet eens meer weet waar het is begonnen. één ding weet ik wel, die tuin opknappen is mijn doel al sinds het begin.

Mijn ouders, grootouders en vrienden vertellen nog vaak dat we vroeger, toen ik klein was, buiten rondliepen en ik altijd bezig was met de bloemetjes en de bijtjes. Zo duurde onze wandeling nog uren. Ook vond ik het altijd geweldig om spullen te verzamelen die over de natuur gaan. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Superdieren’ kaartjes en de ‘Moestuinmaatjes’ van de Albert Hein.

Niets kan mij gelukkiger maken dan een dagje in de buitenlucht te hebben besteed. Ik ben er mee geboren, het Groen zit in mijn bloed.

Welke ervaringen heeft de ambassadeur al opgedaan in haar of zijn toekomstige beroep?

Naast dat ik zelf al vroeg ben begonnen in de tuinen is mijn kennis en ervaring pas echt begonnen toen ik deze opleiding ben gaan volgen. Mijn opleiding kent twee mogelijkheden, namelijk de BOL of de BBL versie van deze opleiding. Zelf zit ik op de BOL, dit houd in dat ik 3 dagen naar school ga en 2 dagen naar mijn stage.

Op school leer ik vooral veel theorie over bepaalde handelingen en machines. Je leert dan wat voor werk je moet doen en welke machines en gereedschappen er allemaal zijn om het werk wat makkelijker te maken. Soms gaan we dit ook even in de praktijk oefenen, zo hebben we het uitzetten en straten geoefend in onze grote zandbak. Ook zijn we bijvoorbeeld naar het Twiske gegaan om daar wat bomen te vellen met de motorkettingzaag.

Daarnaast krijgen wij ook plantenkennis, tijdens dit vak leer je dan voornamelijk de namen van de planten en welke eigenschappen deze hebben. Vanuit daar geeft de docent ons een project wat te maken heeft het die planten. We moeten dan ook vaak een tuin ontwerpen en rekening houden met verschillende kwesties, zoals: waar de tuin ligt (Noord, Oost, Zuid of West), welke grond er aanwezig is of dat je rekening moet houden met omgevingsfactoren.

Op stage ga ik dan daadwerkelijk de tuinen in. Zowel van bedrijven als particulieren. Je loop dan mee met het bedrijf en werkt de zelfde uren als hen. Hier leer je vooral wanneer je planten moet snoeien, welke oplossingen er zij als je een foutje maakt en de handigheidjes van het vak omdat je echt een hele dag in de praktijk bezig bent. En heel soms leer dat wat je op school hebt geleerd, toch niet zo handig blijkt te zijn in de praktijk 😉.

Welke dromen of plannen heeft de ambassadeur voor haar/zijn toekomst?

Over anderhalf jaar, als ik van deze opleiding af kom, zou ik graag eerst nog even voor een baas willen werken. Hier kies ik voor omdat ik nog meer kennis en ervaring wil opdoen. Daarna wil ik graag stapje voor stapje mijn eigen hoveniers bedrijfje willen opzetten. Van mijn hobby wil ik graag dus graag mijn werk maken. Concrete plannen hiervoor heb ik nog niet, zelf hou ik er namelijk rekening mee dat er altijd wat anders op je pad kunt komen waardoor je wat zult afwijken van je dromen.

Hoe herkennen we de ambassadeur tijdens het programma Mbo’ers Pakken Aan?

Zelf ben ik een gedreven dame met veel hobby’s en interesses. Ook onderneem ik veel zoals: werken in de supermarkt, mijn eigen kleine honden uitlaat/oppas service, ben ik vrijwilliger bij het Young Fire and Rescue Team en heb ik een paar klanten waarbij ik als hovenier de tuin onderhoud. Je kunt dus wel zeggen dat ik een echte aanpakker en doorzetter ben.

Naast dat ik als ambassadeur tijdens dit programma mijn beste beentje voor zet, kijk ik er ook erg naar uit om de andere ambassadeurs te ontmoeten en met ze samen mogen werken aan een beter mbo. De mensen die afstuderen aan het mbo zijn de mensen die we nodig hebben in de sectoren waarin, op dit moment grote tekorten plaatsvinden. Hier zou ik samen met de andere ambassadeurs graag een oplossing voor willen vinden. Daarnaast deins ik niet terug wanneer het te heet onder mijn voeten wordt. Op zo’n moment neem ik bijvoorbeeld even een stapje terug zodat ik weer 3 stappen vooruit kan zetten. Wanneer ik onvoldoende of incorrecte informatie heb, zal ik nooit bang zijn om dit aan te geven en om hulp te vragen.

(En we zijn natuurlijk allemaal te herkennen aan die gele jasjes😉)

Waarom moet zij/hij Landelijk Ambassadeur mbo worden?

Ten eerste is het natuurlijk een hele eer die naam te mogen dragen, maar het belangrijkste is dat ik graag help bij het verbeteren van het mbo. Veel studenten kiezen op dit moment eerder voor een hbo-diploma. Dit omdat ze hun handen er niet voor vies hoeven te maken en er meer mee verdient. De economie en welvaart van het land gaat er onderdoor, doordat er grote personeel tekorten in sectoren ontstaan waarbij een mbo-diploma een vereiste is.

Naast dat ik het mbo er mee zou kunnen helpen, zitten er voor mij ook een aantal voordelen aan voor mijn toekomst. Mijn netwerk breid zich uit en ik ga veel leren in het proces, dit heeft weer zijn voordelen voor mijn toekomst. Dat zou dus de perfecte kans zijn!

Wat weet bijna niemand over haar/hem?

Ik ben een echte knuffelbeer.

School: Clusius College
Adres:
Drechterwaard 10-A
1824 EX Alkmaar
Telefoon:
072-5147666
E-mail:
Website:Leerbedrijf: De Meertuin


Bekijk alle ambassadeurs 2022