Daniël pakt aan!

Wordt Daniël, student fotograaf, van Koning Willem l College de ambassadeur van het mbo?
Volg de razend spannende competitie via YouTube.com/ditismbo

Support mij


Deel mijn verhaal

Interview met Daniel

Waarom is hij/zij geselecteerd als ambassadeur?

Daniël volgt de opleiding Fotograaf (niveau 4) en blijkt in alle opzichten een multitalent te zijn. Hij combineert gedrevenheid met collegialiteit. Hij koppelt andere medestudenten aan mogelijke opdrachtgevers en werkt interdisciplinair waarin ieder medium ingezet wordt, afhankelijk van de boodschap die verteld moet worden: foto, film, audio, grafische vormgeving en webdesign.
Bijzonder is de door hem gemaakte documentaire ‘BUREN’, een ontdekkingstocht naar zijn buren in een flat in Zeist en de Nederlandse identiteit. Een project waarin de gelaagdheid van de Nederlandse cultuur in beeld wordt gebracht, waarbij hij alle media heeft ingezet die nodig zijn om het verhaal consequent te kunnen vertellen. Deze documentaire is getoond tijdens de World Press in ’s-Hertogenbosch en in het Werkwarenhuis.
Verder deed hij onderzoek naar de commerciële wereld en kreeg opdrachten uit de evenementenindustrie. Op zijn 17e richtte hij al een eigen bedrijf op: Daniël Niessen Media, waarvoor hij reportages maakt voor zowel stichtingen als commerciële partijen.
Binnen de opleiding heeft hij geholpen bij informatiemomenten en de intake van nieuwe studenten en heeft hij samen met medestudenten een voorstel gedaan om de vakken projectmatig op elkaar aan te laten sluiten, zodat er meer tijd is voor verdieping.
In zijn vrije tijd werkt hij samen met studenten van het Conservatorium en de Design Academy aan een eigen kunstcollectief: STEP. Hiermee spelen ze in op maatschappelijke en persoonlijke verhalen.
Daniël heeft meegewerkt aan een fotoshoot voor de Volkskrant en heeft zelf zijn stage bij NRC Handelsblad weten te arrangeren. Daar viel hij op door zijn prettige omgang met mensen en zijn gedrevenheid. Zijn foto’s zijn in de krant gepubliceerd en hij werkte mee op de fotoredactie.
Na het behalen van zijn diploma gaat hij doorstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, waarvoor hij door de zeer strenge selectie is gekomen. Dit gaat hij als deeltijdopleiding doen, waardoor hij zijn eigen bedrijf kan laten groeien. Daarnaast hoopt hij op langere termijn een eigen creatieve broedplek (Studio Niessen) te creëren. Een plek waar allerlei soorten media, kunsten en culturen samen komen.
Daniël weet wat hij wil en durft daarbij alle grenzen over te steken. Daarom is hij Student van het jaar 2018 van het Koning Willem I College.

Welke speciale prestatie heeft hij/zij geleverd?

Daniel heeft geprobeerd contact met landelijke dagbladen te leggen waaronder De Volkskrant om zijn Web - documentaire “BUREN” in de publiciteit te krijgen. Buren is een serie en ontdekkingstocht naar zijn buren en de Nederlandse identiteit. Een project, waarin de gelaagdheid van de Nederlandse cultuur in beeld wordt gebracht. Daniel wint het vertrouwen van uiteenlopende bewoners uit de achterstandsflat in Zeist, waar hij zelf 8 jaar met zijn moeder heeft gewoond. Hij zet alle media in die nodig zijn om het verhaal te vertellen op een zeer consequente werkwijze. Hierbij de link naar de webdocumentaire: http://www.danielniessen.com/neighbours
Hij heeft deze documentaire getoond tijdens World Press in 's-Hertogenbosch, in een zelf vormgegeven expositie in het Werkwarenhuis samen met 8 andere geselecteerde fotografie studenten. In februari startte hij zijn afstudeerstage bij het NRC Handelsblad. In zijn eerste leerjaar richtte Daniël (toen 17 jaar) zijn eigen bedrijf op. Hij deed onderzoek naar de commerciële wereld en kreeg opdrachten in de evenementen industrie. Nu wordt hij gevraagd om reportages te maken, vanwege zijn stijl en professionele wijze van werken. Tevens wordt hij teruggevraagd door zijn stagebedrijf Lucas Gobel, en wordt hij als assistent ingehuurd. Voor de afdeling Media, Art & Performance heeft hij een voorstel gedaan hoe het lesprogramma verbetert kan worden, door verschillende opdrachten aan elkaar te verbinden. Dit heeft een effect gehad op de totale organisatie!

Onlangs heeft Daniël Niessen zijn lang gekoesterde droom verwezenlijkt. Hij opende namelijk 'STUDIO NIESSEN'. Een eigen creatieve broedplek waar allerlei soorten media, kunst en culturen samen komen. Gedeeltelijk heeft hij dit gefinancierd met het gewonnen prijzengeld tijdens de Koning Willem I College Awards 2018.

Wat vindt de ambassadeur zelf van zijn/haar nominatie?

Dat ik genomineerd ben, kwam erg onverwachts. Het is een zeer groot compliment dat ik heb mogen ontvangen van de afdeling en de docenten. Ik probeer door middel van mijn fotografie, film en vormgeving mensen te inspireren en aan het denken te zetten. Veel van mijn werk gaat over maatschappelijke onderwerpen die ik zowel documentair als abstract uitwerk. Tijdens school heb ik deze projecten kunnen ontwikkelen tijdens de lessen. Deze heb ik vervolgens naar buiten kunnen presenteren via exposities: ‘BLIK’, ‘Lorre’ en tot slot ‘Be Human Expo’ tijdens de World Press in Den Bosch. Mijn afgelopen serie Buren (waar ik twee jaar aan werkte) gaat over de zoektocht naar mijn buren en de Nederlandse identiteit in mijn eigen buurt. Buiten school ben ik erg druk met een eigen kunstcollectief: STEP (samen met studenten van het Conservotium en de Design Academy) waarin we ook inspelen op maatschappelijke en persoonlijke verhalen. De desbetreffende installatie konden we op het KW1C opbouwen en vervolgens performen op het Bring Your Own Beamer festival en een uitverkochte kleine zaal in Tivoli Vredenburg. Door middel van mijn stages heb ik mijn netwerk erg kunnen uitbreiden. Mede hierdoor start ik afstudeerstage nu bij de NRC Handelsblad in Amsterdam. Tijdens mijn vorige stage bij Mike Roelofs kreeg ik de kans te assisteren bij een fotoshoot van de Volkskrant die later de portret categorie van de Zilveren Camera won.

Op mijn 17e startte ik mijn eigen bedrijf: Daniel Niessen Media, waarvoor ik eigen fotografische reportages maak voor stichtingen en commerciële partijen. Door te helpen tijdens de informatiemomenten, intakes en student arena’s heb ik geprobeerd verschillende bijdrages te leveren aan de lesprogramma’s van onze opleiding. Samen met andere studenten hebben we ideeën voorgesteld hoe de vakken projectmatig op elkaar kunnen aansluiten waardoor je meer tijd hebt hier verdieping in aan te leggen.

Wat zijn zijn/haar toekomstplannen?

Na het behalen van mijn opleiding wil ik graag gaan doorstuderen op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (internationale foto-kunstacademie) in Den Haag. Dit wil ik als een deeltijdopleiding gaan doen, waardoor ik ook tijd heb om mijn bedrijf te laten groeien. Voordat ik dat wil gaan doen wil ik in de zomer een fotoproject gaan doen in het buitenland, waarschijnlijk in Oekraïne betreft de huidige situaties die daar spelen in verband met Rusland en mensenrechten. Daarnaast hoop ik op langer termijn dat ik over een aantal jaar een eigen creatieve broedplek heb (STUDIO NIESSEN) waar allerlei soorten media, kunst en culturen samen komen. Graag blijf ik ook verbonden aan onze opleiding, mochten er alumni nodig zijn om projecten uit te leggen.

Waarom vindt de stagebegeleider de ambassadeur een uitblinker?

Daniel is een multitalent met een combinatie van verschillende talenten waaronder: een enorme gedrevenheid, is collegiaal, koppelt andere medestudenten aan potentiele opdrachtgevers, werkt interdisciplinair waarin ieder medium ingezet wordt afhankelijk van de boodschap die vertelt moet worden, foto, film, audio, grafische vormgeving en webdesign. En als laatste heeft Daniel een bescheidenheid, die hem charmeert waarmee hij vele deuren opent.

Wat vindt het leerbedrijf van de nominatie?

Daniël is een leergierige stagiair die zich goed aan de afspraken houdt en op de hoogte is van wat er speelt in Nederland. Hij is bovendien prettig in de omgang, gedreven en weet hoe hij mensen zover kan krijgen het belang te zien van het meewerken aan zijn fotografie. Ook kijkt hij goed naar wat hij gaat fotograferen en weet hij diverse invalshoeken vast te leggen. Wij zijn kortom erg tevreden over Daniel.

School: Koning Willem I College
Adres:
Postbus 122
5201 AC ‘s-Hertogenbosch
E-mail:
Website:Leerbedrijf: NRC Media Holding B.V.
Adres:
Rokin 65
1012 KK Amsterdam
E-mail:
Daniël Niessen
Daniël Niessen

Student van het Jaar 2018
Koning Willem I College

Student van het Jaar: Daniël Niessen
Student van het Jaar: Daniël Niessen

Daniël tijdens de feestelijke uitreiking van de Koning Willem I College Awards, waar hij is gekozen tot Student van het Jaar!

Daniël loopt stage bij het NRC Handelsblad
Daniël loopt stage bij het NRC Handelsblad

In de YouTube video van Daniël zie je meer over zijn stage en de buitenschoolse activiteiten die hij onderneemt.

Studio Niessen
Studio Niessen

Daniël opende onlangs zijn eigen creatieve broedplek: Studio Niessen! Hij financierde dit gedeeltelijk met het prijzengeld dat hij won bij de Koning Willem I College Awards