vrijdag 9 februari 2024

Op een open dag voelen jongeren én ouders het beroepsonderwijs

Het is opendagenseizoen in het mbo. Voor veel jongeren betekent dit een spannende en verwachtingsvolle kennismaking met het beroepsonderwijs. Het Koning Willem 1 College in Den Bosch houdt op deze koude vrijdag in januari één van haar vier grote open dagen. De rode loper ligt deze namiddag letterlijk uit voor scholieren en studenten.

Leestijd: 3 minuten

Tijdens open dagen zetten docenten en regionale werkgevers duidelijk hun beste beentje voor. Met grote machines, demonstraties, videoschermen en zelfs robots verleiden opleidingen jongeren en ouders om even een blik op het onderwijsaanbod te werpen. Dikwijls volgt dan een gesprek met docenten over de studie en de baankansen in de sector. 

Ouders verleiden
Op het grote binnenplein van de school presenteren bouw- en infrabedrijven hun opleidingen aan scholieren. Ook grote werkgevers als Defensie en de NS zijn aanwezig. Het is best handig om een bekend merk te zijn op een open dag, merkt Ron van de Mortel. De oud-medewerker van de spoorwegen leidt nu machinisten op bij het KW1C. “De NS is een bekende en grote werkgever. Dat is een prettige binnenkomer bij bijvoorbeeld ouders. Zeker als je bedenkt dat zij een belangrijke rol spelen in de definitieve opleidingskeuze van hun zoon of dochter.

Zeker van zijn zaak
Zo proberen docenten en werkgevers het vertrouwen te winnen van ouders. Maar bepalen jongeren ook op die manier hun studiekeuze? Dat wisselt sterk per scholier. 

Robin uit Tilburg (16) zit in zijn derde leerjaar van het vmbo. Samen met zijn moeder is hij al vroeg op de open dag van KW1C om zich te laten informeren over een opleiding in de bouw en infra. Door familie is hij op deze opleiding gewezen. Maar Robin wil absoluut zeker zijn van zijn zaak. “Het is al de tweede open dag die ik bezoek voor deze opleiding", zegt Robin nadat hij samen met zijn moeder lange tijd in gesprek was met een docent en een werkgever uit de sector. “Ik wilde iets meer weten over de inhoud van de opleiding, gewoon om zeker te zijn dat ik het wel leuk vind. Bepaalde dingen uitsluiten, zeg maar.“

Gevoel moet goed zijn
Voor de zeventienjarige Isa is een goede voorbereiding al het halve werk. Van tevoren bepaalt ze de vragen die ze gaat stellen aan docenten. “Maar ik wil vooral alles weten wat de studenten van een opleiding vinden”, zegt Isa die open dagen vaak met haar moeder bezoekt. “Docenten geven vaak een heel positief beeld. Dat is ook wel logisch, het is hun werk. De verhalen van studenten geven mij meer een gevoel of het ook echt bij mij past.”
Voor Isa moet een school en opleiding dan ook goed voelen. “Ik probeer erachter te komen of ik mezelf in een gebouw zie rondlopen. Dat is echt een gevoel wat ik moet hebben voordat ik kies voor een opleiding.”
 


Op een open dag voelen jongeren én ouders het beroepsonderwijs