vrijdag 22 januari 2021

Maatschappelijke zorg-student Nigel kijkt naar wat wél kan

Je moet kijken naar de mogelijkheden. Niemand weet dat zo goed als Nigel de Boer van ROC Friese Poort. Nigel is thuis mantelzorger van iemand in de tachtig én van zijn eigen ernstig meervoudig gehandicapte broertje. Die ervaringen neemt hij mee in zijn opleiding tot persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

“Ik zorg al sinds zijn geboorte voor mijn broertje,” vertelt Nigel. “Ik heb 13 broers en zussen, we houden allemaal van hem, maar ík zorg ook hem. Als mijn moeder vroege dienst heeft, haal ik hem uit bed en help ik met wassen, aankleden en eten.”

Meer weten
“Soms heeft mijn broertje een toeval, dan moeten we snel naar het ziekenhuis. Mijn moeder rijdt en ik ga mee. Dat is handig, want ik weet door mijn opleiding goed hoe we met hem moeten omgaan. Dat is ook de reden dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Ik wilde meer over mijn broertje weten.”

Bij de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg leer je hoe je mensen met een complexe of meervoudige beperking begeleidt en verzorgt. De beperking kan verstandelijk, lichamelijk of zintuigelijk zijn, of een combinatie daarvan. Je begeleidt de mensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en opvoeding, persoonlijke verzorging, wonen, vrije tijd, school of werk. Je regelt van alles voor cliënten bij het wonen, werken en leven.
Wat kan wél
In 2019 koos Nigel voor leren op locatie bij Berchiem in Burgum. Een plek met oudere cliënten met meervoudige beperkingen. Volgens zijn begeleider Stijnie Bijlsma een heel bijzondere keuze. “Dat doen maar heel weinig studenten. Het is namelijk een groep cliënten waarbij het best moeilijk is om mee in contact te komen. Daar moet je erg je best voor doen en je moet kijken naar wat ze wél kunnen.”

Nigel blijft er nuchter onder. “Ik doe mijn best om de dag voor iedereen waardevol te maken. Maar uiteindelijk doe ik het voor de glimlach van mijn cliënten. Daar haal ik de motivatie vandaan. En ik mag graag voor iemand zorgen.”

Kiesmbo
Denk jij ook in mogelijkheden? Kijk dan op kiesmbo.nl voor een opleiding in de maatschappelijke zorg.Deze productie is een bewerking van materiaal van ROC Friese Poort.
 


Maatschappelijke zorg-student Nigel kijkt naar wat wél kan