donderdag 28 september 2017

Een middag politiek voor mbo-studenten: Jong Gelderland kiest!

Wat doet die provincie nu eigenlijk? En Statenleden? En wie is nu de Commissaris van de Koning? Een groot deel van de Gelderse jongeren heeft geen idee. Om dat te veranderen, lanceert de provincie op 28 september het project Jong Gelderland kiest! In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en de provinciale statenverkiezingen wil de provincie jongeren daarmee meer betrekken bij de politiek en hun regio.

Bij het provinciespel gaan leerlingen zelf de provincie besturen. Ze vormen politieke partijen nemen standpunten in en gaan in debat. Waar bouw jij windmolens? En waarom? En waar komt bos, of een bedrijventerrein? Daarmee gaan de scholieren aan de slag op een grote speelmat van Gelderland.
Het spel wordt gespeeld in de statenzaal van het provinciehuis en is bedacht door ProDemos. Een statenlid is aanwezig als vraagbaak voor de leerlingen. Ook kan hij of zij vertellen of het debat over bijvoorbeeld de windmolens in het echt ook zo is gegaan.

Doelgroep mbo’ers
Het project Jong Gelderland kiest! richt zich in eerste instantie op mbo-studenten. Mbo’ers vormen de grootste groep studenten in Gelderland en ze mogen bij de volgende Provinciale Statenverkiezingen in 2019 stemmen.

Aftrap met Rijn IJssel
Op 28 september spelen twee klassen van Rijn IJssel in Arnhem het spel voor het eerst. Gedeputeerde Bea Schouten is aanwezig als vraagbaak voor de leerlingen samen met directeur Eddy Habben Jansen van ProDemos. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje zal het project officieel aftrappen.

Uiteindelijk wil de provincie dat zoveel mogelijk scholen uit Gelderland het spel komen spelen. Scholen die meer informatie willen, of zich willen aanmelden kunnen terecht op: www.gelderland.nl/jonggelderlandkiest.
Een middag politiek voor mbo-studenten: Jong Gelderland kiest!