donderdag 9 november 2017

Dit is mbo onthult tien finalisten Ambassadeursverkiezing

De stembussen zijn gesloten! Deze tien studenten staan in de finale van het Ambassadeursgala en maken kans om op de Dag van het mbo gekozen te worden tot Landelijke Ambassadeur mbo 2017.
 
In willekeurige volgorde:

• Sil de Weerd - Clusius College
• Natascha Pfeiffer - MBO Utrecht
• Maedeh Rahimi - ROC Friese Poort
• Jessie Bos - mboRijnland
• Yorin Bal - ROC Tilburg
• Thessa van Leth - ROC Nijmegen
• Robin Kikkert - ROC Midden Nederland
• Wahid Zeldenrust - Deltion College
• Merna Elgohary - ROC Nova College
• Rick de Wijk - MBO Amersfoort

Dit jaar hebben in twee maanden tijd bijna 40.000 bezoekers van Dit is mbo hun stem uitgebracht op één van de ambassadeurs.

Wanneer ben je een ambassadeur?

De 39 ambassadeurs van Dit is mbo staan voor de waarde van het mbo voor onze economie en samenleving. De studenten onderscheiden zich door opvallende prestaties binnen of buiten hun opleiding en zijn door hun scholen zelf gekozen tot ambassadeur. Van de huidige ambassadeurs heeft de één een eigen duurzame kledinglijn ontworpen, de ander adviseert bedrijven over de inrichting van aquaria en weer een ander is een natuurtalent op het vakgebied van de psychiatrie. Mbo-scholen hebben aan het begin van dit jaar hun ambassadeur genomineerd voor de landelijke verkiezing, die startte op 4 september. De grote finale is tijdens het Ambassadeursgala, de afsluiter van de Dag van het mbo op 23 november.
 
Dan kiest een jury wie de nieuwe Landelijke Ambassadeur mbo wordt en een jaar lang een half miljoen mbo-studenten vertegenwoordigt. De Landelijke Ambassadeur van het afgelopen jaar, Lisanne Fons, liep een dag mee met de minister van OCW en reisde af naar Abu Dhabi om deel te nemen aan het International TVET Youth Forum. Hier spraken 300 jongeren met 70 verschillende nationaliteiten over beroepsvaardigheden van de toekomst. Ambassadeurs worden ook regelmatig als deskundige gevraagd mee te praten met bijvoorbeeld Kamerleden over het mbo.

Wat is het Ambassadeursgala?

Het Ambassadeursgala draait om studenten, leerbedrijven en praktijkopleiders. Tijdens het gala kiest een vakjury onder leiding van MBO Raad-voorzitter Ton Heerts en vertegenwoordigers van docenten, studenten en bedrijfsleven uit de 39 ambassadeurs de Landelijke Ambassadeur 2017. Heerts: “Deze verkiezing heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen. We mogen écht trots zijn op alle mbo-studenten: zij vormen de ruggengraat van de economie en samenleving. De deelnemers van dit jaar zijn stuk voor stuk toppers.” Naast de Landelijke Ambassadeur mbo 2017 worden 23 november ook de prijzen van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider overhandigd. Heerts: “Dit is hartstikke belangrijk, zo laten we zien hoe sterk het onderwijs en bedrijfsleven met elkaar voor een optimale aansluiting op de arbeidsmarkt zorgen.”
 
De Dag van het mbo staat ook buiten de Nederlandse grenzen in de schijnwerpers. In de week van het gala is het ook de VET Skills Week, georganiseerd door de Europese Commissie, en maken EU-lidstaten zich sterk voor het imago van het beroepsonderwijs. Het Ambassadeursgala staat daarom op de kalender van de Europese Commissie.
 

Bekijk in deze clip welke weg de ambassadeurs afleggen naar de finale op 23 november.