donderdag 10 november 2016

Deze tien mbo-studenten strijden om de titel Landelijke Uitblinker 2016

Uitblinkersgala ‘grande finale’ op Dag van het mbo

De stembussen zijn gesloten en daarmee is de top tien voor de finale van de jaarlijkse Uitblinkersverkiezing definitief. Één van deze tien mbo-studenten krijgt op De Dag van het mbo tijdens het Uitblinkersgala de prijs Landelijke Uitblinker 2016 uit handen van minister Bussemaker van OCW (onder voorbehoud) en MBO Raad-voorzitter Ton Heerts.

De ambassadeur is een jaar lang ‘het gezicht’ van de mbo-studenten en vertegenwoordigt hen op bijeenkomsten en evenementen. Zo loopt hij/zij een dag mee met de minister van OCW en kan hij/zij als deskundige worden gevraagd om mee te praten met Kamerleden over het mbo. Tot 9 november voerden alle 42 Uitblinkers campagne om zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen: in totaal hebben 40.476 mensen op hun favoriete Uitblinker gestemd.

Wanneer ben je een Uitblinker?
Uitblinkers zijn studenten die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier in hun opleiding hebben onderscheiden. Iedere student heeft een eigen verhaal. Zo regisseerde een van de Uitblinkers videoclips voor bekende popartiesten en mocht een ander bij een internationale bijeenkomst als jongerenvertegenwoordiger meepraten over mensenrechten. De campagne en het Uitblinkersgala worden georganiseerd door Dit is mbo. De MBO Raad brengt met dit project het hele jaar door trotse studenten in beeld met passie en trots voor hun vak.

De top tien
Tijdens het Uitblinkersgala gaan de volgende tien Uitblinkers uitmaken wie zich een jaar lang ambassadeur van het mbo mag noemen:
  • Sharon Schleepen - Gilde Opleidingen
  • Mehtap Öcek – ROC A12
  • Angus McIntyre – ROC Tilburg
  • Melanie Zanen – Da Vinci College
  • Kenneth Vos – Terra
  • Lisanne Fons – ID College
  • Nick Vijn – Clusius College
  • Leerlinge – ROC Nijmegen
  • Mirthe Oosting – Noorderpoort
  • Veerle Sloof – ROC Leiden

Dag van het mbo
Op 24 november organiseren de MBO Academie, de MBO Raad en SBB samen de dag van het mbo. Doel is met de scholen, docenten, studenten en het bedrijfsleven samen het mbo te vieren en aan de samenleving te laten zien hoe creatief, toekomstgericht en waardevol het mbo is.

Het Uitblinkersgala
Het Uitblinkersgala draait om studenten, leerbedrijven en praktijkopleiders. Tijdens het gala kiest een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van onder anderen docenten, studenten en bedrijfsleven uit 42 deelnemende studenten (Uitblinkers) de Landelijke Uitblinker 2016. Daarnaast wordt bekend gemaakt welk leerbedrijf zich een jaar lang het Beste Leerbedrijf 2016 mag noemen en welke stagebegeleider de Beste Praktijkopleider. Het Uitblinkersgala is onderdeel van Ditismbo en wordt georganiseerd door de MBO Raad en SBB.