vrijdag 27 maart 2020

Applaus voor Rosalie Kats: apothekersassistente in opleiding!

Wachtrijen met ongeruste en ongeduldige mensen: Rosalie Kats heeft er bijna dagelijks mee te maken. Ze loopt vanaf januari stage in een apotheek en ziet hoe nerveus corona mensen maakt. “Er is genoeg paracetamol voor iedereen.”

Rosalie Kats weet als klein meisje al wat ze wil worden: cardioloog. “Ik vind het razend interessant hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en werkt. Biologie was mijn favoriete vak op het vmbo.” Straks, als ze klaar is met de opleiding tot apothekersassistent, wil Rosalie naar het hbo om daarna uit te komen bij de universiteit.


Medische kennis
De kennis die Rosalie in haar opleiding en stage opdoet over de werking van medicijnen en hoe het lichaam daarop reageert, vergroten haar medische kennis. “Als apothekersassistente maak je ook medicijnen. Bijvoorbeeld zalfjes en zetpillen. Je moet alle ingrediënten heel precies wegen en meten. Mijn stagebegeleider en de apotheker controleren alles wat ik doe. Ook als ik doktersrecepten moet klaarmaken, dan controleert mijn stagebegeleider dat.”

Hoe is het voor jou om bij alles wat je doet gecontroleerd te worden?
“Dat hoort bij het vak van apothekersassistente. Je mag geen fouten maken. Daar moet je tegen kunnen. Door de coronacrisis kon ik laten zien wat ik kan. Nu draai ik mee als volwaardig assistente omdat ik alle vakken al heb gehaald en mijn stagebegeleider ook vertrouwen heeft in wat ik kan.”

Veel mensen zijn bang om ziek te worden door corona, waardoor er een run op apotheken is. Hoe ga jij met hun bezorgdheid om?
“Het is iedere dag superdruk. Er mogen maar twee mensen per keer in de apotheek waardoor er buiten rijen staan. Mensen worden soms ongeduldig. Ik blijf rustig, want er zijn genoeg medicijnen zijn voor iedereen. Dat vertel ik ook. Soms kalmeer ik mensen die in paniek raken als de paracetamol op is. Als de één met hamsteren begint, dan volgt de rest. Dat gaat ten koste van de mensen die echt paracetamol nodig hebben.”

Wil je meer weten over de opleiding tot apothekersassistent? Kijk dan hier voor meer info en waar je deze opleiding kunt volgen.
 


Applaus voor Rosalie Kats: apothekersassistente in opleiding!