Projectinformatie Foto's / Video's School

Da Vinci studenten in gesprek met rolmodellen over “Mijn keuze!”

Nilüfer Sönmezer projectleider Interculturalisatie, organisator en presentator van de avond, opende met de woorden 'Er wordt veel over het wel en wee van niet-westerse jongeren gepraat. Vaak over jullie hoofden. Vanavond gaan we met jullie in gesprek en we horen verhalen van rolmodellen met een niet-westerse achtergrond, zij zijn jullie voorgegaan'.

Onvoorstelbare vraag
Deze uitnodiging werd door de jongeren en de aanwezige rolmodellen na een prikkelde opening door
Han van Gorkom opgepakt. Han van Gorkom is directeur onderwijs aan het Da Vinci College. Meneer Sarier, eigenaar van een advocatenkantoor in Dordrecht, was het met Van Gorkom eens. Hij bevestigde dat succes behaald wordt door hard werken, kennis en ervaring. Ook het nodige doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap. Ook Sarier had tegen vooroordelen moeten opboksen. Hij vertelde dat hij tijdens een sollicitatiegesprek geconfronteerd werd met de vraag of hij voldoende Nederlands kon lezen en schrijven terwijl hij al zijn rechtenstudie had voltooid. Dat zo’n vraag wordt gesteld is onvoorstelbaar!!


Je staat niet alleen
Met hier en daar een nuanceverschil herkenden alle aanwezigen met een niet-westers achtergrond de belemmeringen die je tegenkomt tijdens, studie en werk. Er ligt zeker een rol voor de ouders, maar deze is beperkt. De meeste ouders willen dat hun kinderen het beter hebben dan zijzelf hebben ervaren. Ouders vinden dus daarom dat hun kinderen moeten gaan leren, maar zij kunnen hen meestal niet voldoende adviseren. De avond zou een verhaal kunnen worden van een verloren generatie. Maar door het enthousiasme van de rolmodellen en de kritisch positieve houding van de studenten werden er realistische en haalbare tips gegeven;” Kies wat je leuk vindt, maar in een sector waar werk is. Kijk om je heen, ga netwerken en steun zoeken bij mensen die je kunnen adviseren en een duwtje in de rug kunnen geven. Je kunt je bewegen tussen twee of meer culturen. Dat is een verrijking en een extraatje voor een werkgever.”

Geloof in jezelf
Volgens ondernemer Bahattin Güler zijn de tips van de bijeenkomst nuttig, maar is het allerbelangrijkste te weten wat je zelf wilt. Özlem Yurtkap, studente hbo verpleegkundige, heeft altijd geweten dat ze in de zorg wilde en dat is haar gelukt. Zij heeft van jongs af aan haar roeping gevolgd en haar omgeving is met haar meegegroeid. Van hen krijgt ze nu veel steun en begrip. Ze kreeg een warm applaus uit de zaal.
Han van Gorkom gaf op zijn beurt 'een chapeau' voor iedereen die zich heeft ingezet om deze bijeenkomst mogelijk te maken. De opkomst was groot en de discussie was scherp en leerzaam.
“ Wij zien als Da Vinci College ook dat niet-westerse jongeren soms lastiger aan een stage komen of uitvallen,” zegt van Gorkom. We willen daar als school iets aan doen, zeker omdat de arbeidsmarkt roept om geschoold personeel. Er zijn kansen genoeg in bepaalde sectoren'.
Uit de vele wijze woorden blijkt dat deze bijeenkomst geen eindpunt maar een begin is. Iedereen is het er over eens dat een ontmoeting met rolmodellen inspireert en stimuleert tot het maken van een eigen keuze en het geloof in jezelf.
Da Vinci studenten in gesprek met rolmodellen over “Mijn keuze!” is toegevoegd door Sietske van Voorthuijsen op 18 december 2013