dinsdag 5 april 2022

#Mbo’ers Pakken Aan: ‘Iets doen voor een ander hoort erbij’

Ondernemen naar een betere toekomst is het thema van de YouTube-serie Mbo’ers Pakken Aan. Hoe doe je dat? Mbo-ambassadeurs Rick, Amy, Clemens en Dylan redden niet alleen in de YouTube-serie levens. Ieder doet dat ook op zijn eigen manier in het werk of in de vrije tijd.

Leestijd: 4 minuten

Neem bijvoorbeeld Clemens van den Broek (18), student Sociaal Werk bij Curio. Hij wil voorkomen dat iemand hetzelfde meemaakt als hij en jongeren een spiegel voorhouden. Daarom deelt Clemens zijn levensverhaal met leerlingen en studenten op scholen, met professionals in de zorg, de politie en de jeugdreclassering.

Clemens werkt bij de Life Changing Group, een organisatie die naast lezingen en workshops ook Breekweken organiseert in jeugdgevangenissen. “In de zomervakantie mogen deze jongeren niet naar buiten om vakantie te vieren. Vanuit de Life Changing Group bieden wij hen een onderwijsprogramma aan op basis van stimulerende thema’s. Ik probeer negativiteit om te zetten in positiviteit. Die positiviteit krijg ik ook terug. Daarom doe ik dit werk en studeer ik sociaal werk. Na mijn opleiding wil ik met risicojongeren werken. Dat is pittig, maar iemand moet het doen.”

Elkaar helpen en verder komen
Rick Heinneman (bijna 20) zet zich in voor de studentenraad van het SOMA College waar hij de opleiding Machinist Grondverzet volgt. Op zijn middelbare school zat hij in de leerlingenraad. “Ik wilde actief meedenken over de toekomst van alle leerlingen. Met die insteek heb ik me aangesloten bij de studentenraad. Vroeger werd ik veel gepest. Daardoor sta ik graag klaar voor studenten die het moeilijk hebben. Als je elkaar kunt helpen, dan kom je samen verder.”

In de studentenraad denkt Rick niet alleen mee over de lesroosters of de lesinhoud van de vakken, maar ook over de campus van het SOMA College. Ruim 80% van de studenten woont intern. “We zitten 96 uur per week op elkaars lip. Het is belangrijk dat iedereen met elkaar overweg kan. Als iemand niet goed in zijn vel zit, dan kan ik dat zien en maak ik een praatje met diegene. Het gaat mij erom dat je elkaar in je waarde laat en dat jongeren niet vergeten worden op scholen, want zij zijn de toekomst.”

EHBO-kist in de auto
“Als iemand plots neervalt op straat, dan wil ik die persoon kunnen helpen. Waar die drang vandaan komt, weet ik ook niet, zegt Amy Molenaar (18) student aan de opleiding Tuin, Park en Landschap van het Clusius College. Ze is lid van het Young Fire and Rescue Team in Volendam. Bij deze organisatie leer je onder andere branden blussen, eerste hulp verlenen, hoe je jezelf kunt verdedigen en hoe je mensen kunt redden. “Ja, die kennis kwam mooi van pas bij de challenge van Mbo’ers Pakken Aan,” lacht Amy.

Amy heeft standaard een uitgebreide EHBO-kist in haar auto staan. “Een hovenier werkt met gevaarlijke machines en gereedschap. Dan is het handig om te weten hoe je moet handelen en dat je daarvoor de juiste spullen bij je hebt.” Amy heeft alle EHBO-diploma’s op zak en is aangesloten bij een speciale app voor de buurt waardoor ze een melding krijgt als er iets gebeurt. “Dat is al vier keer voor gekomen, maar net als ik aan het werk was of de ambulance was eerder. Ik wil gewoon niet machteloos toekijken als ik weet dat ik kan helpen.”

Verschil maken in de verpleging
“Ik heb als kind veel ziekenhuizen van binnen gezien en kennis kunnen maken met allerlei verpleegkundigen en artsen en zoveel mooie dingen meegemaakt in de zorg, dat ik verpleegkunde wilde studeren,” zegt Dylan Mud (19). Dat doet hij aan het Noorderpoort College. “Als verpleegkundige wil ik het verschil kunnen maken.”

Dat begint bij dicht bij jezelf blijven en met iets heel kleins zoals een glimlach, zegt Dylan. “Dan kun je er helemaal zijn voor een patiënt.” Hij denkt soms terug aan de jonge verpleegkundige die hem ooit hielp en veel indruk op hem maakte. “Zij stond sterk in haar schoenen, had veel kennis en was lief en meelevend. Ze stond naast haar patiënten en ging samen met hun het herstel tegemoet. Dat beeld heb ik nog steeds voor ogen. En als herstel niet mogelijk is, dan wil ik samen met de patiënt er het beste van maken door kwaliteit te geven aan zijn of haar leven. Erkenning en waardering daarvoor kunnen het verschil maken.”

Wil je zien hoe Dylan, Rick, Clemens en Amy levens redden in Mbo’ers Pakken Aan? Kijk hier naar Clemens, hier naar Rick, En houdt YouTube.com/ditismbo in de gaten voor de afleveringen met Dylan en Amy.