Opleiding in beeld

Op het Graafschap College in Doetinchem volg ik de opleiding tot kapper. Er zijn 2 verschillende niveaus: niveau 2 en niveau 3. In het begin van de opleiding leer je alle basistechnieken. De eerstejaars studenten beginnen vaak op een oefenhoofd en gaan langzamerhand op modellen werken. Deze modellen moet je zelf regelen. In het tweede jaar begint het echte werk en moet je veel modellen meenemen.

In plat haar geen krul te krijgen
Door veel te doen, leer je allerlei haarsoorten kennen. Ik zie je al denken: haarsoorten? Jazeker! We hebben allemaal weleens gehoord over dik en dun haar, maar wist je dat het haartje zelf ook een vorm heeft? (Rond, ovaal of plat). Dit heeft heel veel invloed op de behandeling. Zo is er in plat haar geen krul te krijgen.
 

Geen kappers meer? Vervelend hoor...
Het is heel belangrijk om te weten wie je klant is en wat deze klant wil. Wil de klant een praatje maken of juist niet? Allemaal factoren waar je op in moet spelen als je kapper bent.
In het tweede jaar ga je vooral veel leerstof herhalen en DOEN. Ook krijg je stapsgewijs les over huid, haar, chemische stoffen, hygiëne en nog veel meer! Tegenwoordig hoort bij het kappersvak ook een stukje visagie en nagelverzorging. Zeker een toegevoegde waarde in de opleiding.
Ik merk dat er vaak neerbuigend wordt gedaan over kappers. Met het zinnetje: “je bent maar kapper’’ bedoelen mensen ook “je bent maar een mbo-er’’. Maar ik denk dan: hoe vervelend zou het zijn als er geen kappers meer zijn?

Trots! Dat is wat ik ben!
Trots! Dat is wat ik ben! Op alle hardwerkende leerlingen en vooral mijn docenten van het team haarverzorging. Mbo-docenten die enthousiast en meedenkend zijn en vooral vooruitstrevend. De docenten bij ons op school kennen hun leerlingen goed en houden de leerlingen ook als team in de gaten. Daar kunnen andere scholen nog veel van opsteken!